Warto pić herbatę

Herbata jest produktem, który znajdziemy w niemal każdej szafce kuchennej. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kubka aromatycznego napoju. Nawet jeśli jesteś zwolennikiem klasycznej, mocnej, czarnej herbaty ekspresowej, wiedz, że świat herbat ma do zaoferowania dużo więcej.

Herbata liściasta czy ekspresowa?

Półki sklepowe uginają się od przeróżnych herbat różniących się od siebie gatunkiem, krajem pochodzenia, dodatkami oraz formą. W przypadku tej ostatniej do wyboru mamy herbatę ekspresową lub liściastą. Ta pierwsza, to najczęściej drobno zmielone liście zapakowane w jednorazowe woreczki. Wkładasz taki do wrzątku i już po chwili cieszysz się kubkiem gorącego naparu. Herbata taka jest zwykle mniej aromatyczna, ale zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu. W przypadku herbaty liściastej, niezbędną rzeczą jest zaparzacz. Do niego należy wsypać odpowiednią ilość herbacianych liści, dzięki którym uzyskamy odpowiednio intensywną herbatę. Mieszanki liściaste są bardziej aromatyczne, a przygotowywanie z nich naparu może stać się swego rodzaju rytuałem, który wymaga więcej wysiłku, ale efekt nie rozczaruje.

Kolor ma znaczenie

Na rynku dostępne jest wiele gatunków herbat. Czarna i zielona są szeroko znane i doceniane. Warto jednak wiedzieć, że każdy gatunek herbaty posiada indywidualne właściwości. Wśród najbardziej popularnych herbat wymienić można:

– herbatę czarną, która działa pobudzająco i rozgrzewająco, zawiera także znaczną ilość antyoksydantów;

– herbatę zieloną, mającą właściwości odchudzające i odmładzające, dzięki zawartości przeciwutleniaczy. Jest także bogata w witaminy i składniki mineralne;

– herbatę czerwoną, której cechą charakterystyczną jest ziemisty posmak. Jej główną zaletą jest przyspieszanie przemiany materii, ale ma także właściwości antybakteryjne i moczopędne;

– herbatę białą, delikatną w smaku, spowalniającą procesy starzenia, silnie pobudzającą, a jednocześnie wspomagającą pracę układu nerwowego;

– herbatę oolong, czyli herbatę niebieską, działającą przeciwmiażdżycowo i odchudzająco, a także regulującą poziom cukru we krwi.

Parzenie herbaty

Każda z wymienionych herbat ma specyficzny smak, a także określone warunki parzenia. Wbrew powszechnej opinii, herbata nie lubi zalewania wrzątkiem. W najwyższej temperaturze zaparzamy herbatę czerwoną (95 – 98 stopni), a w najniższej – zieloną (woda może mieć minimalnie 60 stopni). Niezwykle ważny jest również czas parzenia. Zwykle jest to od 1 do 5 minut. Jeśli chcemy uzyskać efekt pobudzający, nie zostawiajmy liści w wodzie dłużej niż 7 minut (tyczy się to tak również torebki z herbatą ekspresową).

Właściwości herbaty są nie do przecenienia. Z dostępnych na rynku opcji, możemy wybrać tę, której właściwości są nam w danej chwili najbardziej potrzebne, a następnie dobrać do niej pasujące dodatki. Mieszanki herbat zawierają bowiem nie tylko susz herbaciany, ale także płatki kwiatów, suszone owoce oraz aromaty. Jeśli więc smak klasycznej herbaty wam nie odpowiada, warto zastanowić się nad herbatą aromatyzowaną, która może wznieść wasz poranek na zupełnie inny poziom.